‘Joulia wil net zo goed worden als Kiki Bertens’

Joulia Moussaoui (9) was al gek van tennis. Maar nadat zij Kiki Bertens zag uitblinken op Roland Garros en de documentaire over Serena Williams had gezien, was Joulia helemaal wild van het spelletje. ‘Tenniskoorts’ noemt moeder Ruth het. “Joulia wil net zo goed worden als Kiki en Serena.”

Sinds haar dochter tennist bij ATC Dronten is Joulia nauwelijks meer van de tennisbaan af te slaan. Naast de twee Tenniskids-lessen in de week oefent de enthousiasteling haast elke dag in de tenniskooi op het sportcomplex van de club. “Geweldig om te zien dat zij zo gedreven is”, zegt moeder trots. “Joulia stapt altijd met rode wangen van de tennisbaan af. Zó haar best doet ze. Ze dwingt daarmee het respect af van de jongens. Joulia tennist nu ruim een jaar en haar zelfvertrouwen is enorm gestegen.”

Overtuigd van tennis

In de zoektocht naar een geschikte sport hebben Ruth en Joulia bij veel verenigingen rondgekeken. “We zochten een sport waar Joulia haar energie in kwijt kan”, vertelt Ruth. “Haar vader Dali heeft in zijn jeugdjaren op hoog niveau gehandbald, opa was profvoetballer en ook ik ben actief geweest als zwemlerares. Het sportieve element zit er dus wel in bij Joulia. We gingen naar de open dag van de handbalclub in de buurt. Maar tussen de training door werd er veel uitgelegd en stond ze dus stil. Daar hield ze geen goed gevoel aan over. Toen ze vervolgens tennis uitprobeerde was Joulia gelijk overtuigd.”

Rally’s

Al snel bleek dat zij het spelletje in de vingers had. “Joulia zit in een leuk team met erg enthousiaste leraren. Ze leert snel. Dat komt vooral door het principe van Tenniskids met de aangepaste materialen en afmetingen. Joulia is nu al in staat spannende rally’s te spelen met teamgenootjes. Ik blijf vrijwel altijd kijken tijdens de trainingen. Het is leuk om naar te kijken.”

Ruth vervolgt: “Haar gedrevenheid is ook Joulia’s valkuil. Ze wil altijd winnen en daardoor vergeet zij soms dat de techniek van tennis ook belangrijk is. De leraren gaan daar goed mee om en ze pikt het steeds beter op.”

Toppers op tv

Het is wel duidelijk dat tennis een grote rol van betekenis speelt in het leven van de fanatieke jongeling. Ruth: “Op school maakt ze andere kinderen enthousiast voor tennis. Ze hield er zelfs haar spreekbeurt over. Een tijdje geleden liep ze met een pijntje en adviseerde de dokter om twee weken rust te houden. Nou, we hadden een huilende Joulia thuis. ‘Hoe ga ik dit volhouden? Tennis is mijn leven’, zei ze. Prachtig toch? Een leven zonder tennis is ondenkbaar voor haar. Ze wil net zo goed worden als de toppers op tv. Aan haar gedrevenheid zal het niet liggen.”