Tennis geeft zelfvertrouwen van Joris (9) enorme boost

Vol van zelfvertrouwen en met veel plezier staat Joris Clermonts vier keer per week op de tennisbaan van TV Carolus. Dat was een paar jaar geleden wel anders. Met zijn armen stevig om de benen van moeder Annet geklemd liet hij duidelijk merken dat hij voor geen goud mee wilde doen met de voetbalproeftraining. Ook hockey was een kansloze zaak. In tennis vond hij, na kort aarzelen, wél zijn plezier. “Hij durfde niet zomaar een groep in te stappen, maar door tennis heeft hij zijn zelfvertrouwen hervonden.”

Als enigst kind vonden Annet van de Waarsenburg en vader Frank Clermonts het een goed idee dat Joris in teamverband zou gaan sporten. Behalve de sociale contacten is het goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling, was de gedachte. Maar toen de eerste voetbaltraining op het punt van beginnen stond, krabbelde Joris terug. “Joris is een sportieve jongen. Hij voetbalt nog altijd graag op het schoolplein. Maar hij was gewoon bang om in groepsverband te sporten”, vertelt Annet. “We kunnen hem natuurlijk niet dwingen.”

Zelfvertrouwen

Door de tennisachtergrond van beide ouders kwam Annet al gauw uit bij tennis. De tennisleraar van TV Carolus overtuigde Joris om eens een Tenniskidsles te volgen. “Ook nu moest hij de baan opgeduwd worden”, vervolgt Annet. “Maar we zagen al snel dat hij zich thuisvoelde op de tennisbaan. Hij kreeg het spelletje snel onder de knie. Na een paar lessen zagen wij een heel andere Joris op de baan staan. Eentje die met veel zelfvertrouwen en veel plezier speelde. Hij begon ook wedstrijden te winnen en dat gaf hem nóg een extra boost. De angst die hij had om in een groep te stappen is ook helemaal verdwenen.”

Rally’s spelen

De aangepaste tennismaterialen en baanafmetingen die horen bij Tenniskids dragen volgens Annet bij aan het spelplezier van Joris. “Kinderen leren veel gemakkelijker de beginselen van tennis. De gele ballen vliegen alle kanten op. Met de aangepaste tennisballen kunnen de kids al snel rally’s spelen. Ook de World Tour is hiervan een goed onderdeel. Behalve dat zij nu echte wedstrijden spelen, leren de kinderen om punten te tellen, met tegenslagen om te gaan en met elkaar te overleggen om tot een oplossing te komen bij een discussie. De ouders bemoeien zich er zo min mogelijk mee.”

Murray

Annet merkt aan alles dat Joris goed in zijn vel zit. “Tennis is zijn grootste passie geworden. Zelfs de keukenkastjes gebruikt hij om te tennissen. Hij wil net zo goed worden als Andy Murray, zijn idool. Als het zover komt steunen wij hem daarin, maar stimuleren ook dat school erg belangrijk is. Voorlopig heeft hij zijn draai helemaal gevonden op de club. Zelfs als hij niet hoeft te spelen gaat hij voor zijn plezier even kijken. Nee, bang is hij niet meer. Hij werd onlangs nog gefotografeerd voor het Centre Court Magazine van de KNLTB. Dat zou hij hiervoor nóóit gedaan hebben. En dat dankzij tennis.”