Tenniskids-ouder René Witlox: ‘Thijs slaat mij van de baan af’

René Witlox maakt zich weinig illusies. Hij is er al een tijd achter dat hij op de tennisbaan geen schijn van kans maakt tegen zijn zoon Thijs (12). “Thijs slaat mij van de baan af”, is René realistisch. Met de ambitie die Thijs heeft om de top te bereiken zal het niet lang duren voor meer tegenstanders hun meerdere moeten erkennen in het Brabantse talent. 

Thijs staat wekelijks zo’n twaalf uur op de baan. Hij maakt trainingsuren bij zijn club TV Asmunt, Tennisacademie Brabant, tennisschool Amjoy en tennishighschool Rodenborch. “Thijs is altijd gemotiveerd en werkt hard om elke dag beter te worden”, beschrijft vader René zijn zoon. “Door de LOOT-school kan hij topsport heel goed combineren met school. Daardoor kan hij zich volledig focussen op tennis.”

Want tennis is wat Thijs het liefste doet. “In het weekend maak ik vaak het huiswerk voor de hele week, maar als ik daarmee klaar ben wil ik het liefste zo snel mogelijk naar de tennisclub”, vervolgt Thijs. “Het is heerlijk om te spelen en oefeningen te doen waar je beter van wordt. Als ik maar uitgedaagd wordt. En doordat school rekening houdt met tennis kan ik nog meer trainen en leer ik nog meer.”

Ook thuis is tennis veelal het gespreksonderwerp. Moeder Ilse en zijn broertje Bram tennissen zelf ook. “Je kunt wel zeggen dat tennis een onderdeel van ons leven is ja”, lacht René. “Maar als je de kinderen plezier in ziet hebben, geniet je. Het maakt ons als ouders trots.”

Focus op tennis

René had al vroeg in de gaten dat zijn zoon het tennisspelletje in de vingers heeft. Toen Thijs negen jaar oud was maakte hij de keuze om zich niet op voetbal, maar op tennis te richten. “Voor beide sporten had hij aanleg. Maar in tennis had hij het meeste plezier. Het mooie van Tenniskids, met de aangepaste ballen en afmetingen, is dat hij vrijwel meteen rally’s kon spelen. Dat vinden die kinderen geweldig. En met de World Tour leren de kinderen hoe om te gaan met winst en verlies.” Dat beaamt Thijs zelf ook. “Tennis is best een moeilijke sport als je meteen met gele ballen en een groot veld begint. Met de lichtere ballen had ik meteen het gevoel dat ik goed kon tennissen. Ik had er meteen plezier in. Vooral de wedstrijden zijn erg leuk.”

Toen Thijs zich focuste op tennis werd hij met sprongen beter. “We moeten hem soms een beetje afremmen. Zo fanatiek en ambitieus is hij.”

Nadal achterna

Over zijn droom is Thijs duidelijk. “Ik hoop later net zo goed te worden als Rafael Nadal en op tv wedstrijden te tennissen. Zolang ik er plezier in heb wil ik daar alles voor doen. Ik probeer elke dag een betere tennisser te worden. Met de uitdagende trainingen van mijn leraren gaat dat vast lukken.” René steunt zijn zoon in alles wat hij doet. “Zolang hij er maar plezier in heeft. Het is ook belangrijk dat hij goed presteert op school. Wij staan altijd voor hem klaar en steunen hem in zijn keuzes. We zijn nu al trots op hem. Ook als hij mij van de baan slaat, ja.”