Vader Mark: ‘Een rally van 64 slagen, dat zie je alleen met Tenniskids’

Dochter Hebe (11) besloot vijf jaar geleden om te gaan tennissen. Het duurde niet lang voordat ook de rest van de familie De Wit het voorbeeld volgde. Vader Mark, moeder Fie en zoon Mervyn (8) zijn meerdere keren per week op de tennisbanen van TC Het Grootslag te vinden. “Het gebeurt vaak dat mijn vrouw en ik in het weekend op verschillende parken aanwezig zijn om onze wedstrijden af te werken.”

Vooral de weekenden zijn soms een hele puzzel voor Mark en Fie. Hebe (Groene competitie) en Mervyn (oranje) spelen beide op zondag hun wedstrijden en volgen doordeweeks hun tennislessen. Mark zelf tennist op zaterdag, terwijl Fie meedoet aan de Zomeravondcompetitie. “We zijn aangestoken door Hebe”, begint Mark. “Zelf was ik vijftien jaar gestopt met tennis, maar doordat Hebe bewust koos voor tennis raakte ik zelf ook weer enthousiast. Mervyn voetbalt, maar wilde een extra sport beoefenen. Ook hij kwam logischerwijs bij tennis uit. En omdat vier een mooi aantal is voor tennis, besloot ook Fie om het racket op te pakken. Tennis maakt inderdaad een groot onderdeel uit van ons leven. Maar aan de eettafel hebben we het ook over andere zaken hoor.”

Gevarieerde trainingen

Mark ziet zijn kinderen stralen op de tennisbaan. “Beiden spelen met veel plezier. De leraren van Grootslag geven gevarieerde trainingen. Dat is belangrijk voor de kinderen, heb ik gemerkt. De ladder voor het voetwerk, dribbeloefeningen, techniektraining; het draagt allemaal positief bij aan de ontwikkeling en het plezier. De aangepaste materialen spelen daarin een cruciale rol. In mijn tijd had je nog geen Tenniskids en speelde iedereen met de gele bal. Met de rode, oranje of groene bal kun je met meer gevoel een bal slaan en begin je al van kleins af aan techniek aan te leren.” 

Rally’s het allerleukste

Een tijd geleden zag hij Mervyn een rally spelen van liefst 64 slagen. “Het was prachtig om te zien. Een rally van zoveel slagen kan alleen met Tenniskids. Het spelen van rally’s blijft het allerleukste. Het zorgt voor spelplezier en ontwikkelt je spelinzicht. Ook dubbelpartijen dragen hieraan bij. Veel kinderen voelen zich er prettig bij dat zij nog iemand naast zich hebben. Zij ervaren daarmee ook een stukje teamgevoel. Elkaar een high five geven na een gewonnen punt, daar krijg je plezier van!”

Whatsappgroep

Ook Hebe heeft de smaak te pakken. “Zij zit in een Whatsapp-groep met teamleden van de club. Als er mensen zin hebben om te tennissen plaatsen ze een bericht en vaak gaat Hebe dan mee tennissen. Of ze gaat voorafgaand aan een wedstrijd een half uur eerder naar de club om alvast warm te draaien. Ik zie haar steeds meer strategisch spelen. Ze heeft inmiddels het inzicht om tijdens wedstrijd slimme ballen te spelen.”

Mark voorziet dat het viertal nog voor langere tijd op de tennisbaan te vinden is. “Ik heb nog geen signalen van Hebe en Mervyn ontvangen dat zij er geen plezier meer in hebben. En ook Fie en ik hebben het nog steeds naar ons zin op de club. Ik ga er dan ook vanuit dat we met z’n vieren nog lang blijven tennissen. Mooi toch?”