Jesse Kortstra (7): ‘Wedstrijden spelen is het leukste!’

Hij staat pas enkele maanden op de tennisbaan, maar vraag je Jesse Kortstra (7) wat hij het leukste vindt om te doen, dan is het antwoord duidelijk. “Tennissen!” Hij heeft de smaak dusdanig te pakken dat zijn ouders Mireille en Rene hem vier keer voor een KNLTB Tenniskids Tour inschreven.

“Wedstrijdjes spelen is het leukste dat er is”, gaat Jesse enthousiast verder. “Daarvan leer je het meeste. Als je tegenstander een moeilijke bal speelt weet ik de volgende keer hoe ik hem terug moet slaan. Ik kan de bal al zeker twaalf keer over het net slaan. Het mooiste is als je tegenstander dit ook kan. Dan krijg je leuke rally’s.”

Van judo naar tennis

Jesse is opvallend gedreven voor iemand die afgelopen maart pas voor het eerst een tennisracket in z’n handen heeft gehad. Het waren zijn ouders die Jesse uiteindelijk verliefd lieten worden op tennis. “Hij deed eerst aan judo”, haakt moeder Mireille in. “Zijn interesses veranderden toen Rene en ik besloten te gaan tennissen bij ATC-Buiten. Toen hij ons zag spelen zei hij: dat wil ik ook! Dat bleek een schot in de roos.”

Vanaf toen zijn Jesse en zijn tennisracket haast onafscheidelijk. “Hij volgt tennislessen bij de club en speelt vaak op straat. Rene en ik doen vaak met hem mee.” Jesse haakt direct in: “Soms win ik al van ze. En over een tijdje win ik alles.”

Het principe van Tenniskids slaat volgens Mireille goed aan bij de leeftijden van de kinderen. “Spelenderwijs leren ze tijdens trainingen de basisvaardigheden. Het is heel laagdrempelig. Wat ik ook leuk vind is dat de leraar van Jesse veel aandacht besteed aan de sfeer. Er worden veel ‘high fives’ gegeven en de kinderen doen het echt samen. Dat vinden wij als ouder ook belangrijk, dat kinderen weten hoe het is om in teamverband te spelen.”

KNLTB Tenniskids Tour

Ook de KNLTB Tenniskids Tour slaat aan bij Jesse. Gedurende de periode dat de Kia World Tour geen speeldagen heeft, van 3 april t/m 9 juni, organiseert de KNLTB speciaal voor kinderen in Tenniskids rood en oranje door het hele land gave tennismiddagen. Al vier keer deed Jesse hieraan mee. “Laatst schreef ik hem uit voor een Tenniskids Tour omdat het ons niet zo goed uit kwam. Jesse was zo teleurgesteld dat we hem toch maar weer aanmeldden. Hij heeft er zoveel plezier in. Binnenkort sluit hij hopelijk voor het eerst aan bij Tenniskids rood. Als hij écht goed in het spelletje blijkt te zijn, dan zullen we hem ondersteunen in zijn dromen. Maar het belangrijkste is dat hij er lol aan beleeft en dat straalt hij aan alle kanten uit.”

Dat de Tenniskids Tour (bijna) afgelopen is, betekent niet dat er kinderen geen tennisaanbod is. Veel verenigingen organiseren een Tenniskids toernooitje voor kinderen tot en met 12 jaar. Tijdens een Tenniskids toernooitje worden veel (korte) partijtjes gespeeld en ontmoeten kinderen van andere verenigingen elkaar. Meer informatie en een overzicht van de toernooitjes vind je hier.