Gevulde prijzenkast dankzij toernooitjes

“Britt wil graag een prijzenkast voor haar zevende verjaardag”, vertelt moeder Monique Busscher-Blei. Britt is met haar zes jaar al een fervent toernooispeelster en heeft behoorlijk wat medailles en bekers veroverd. Haar eerste toernooien speelde ze al toen ze net op tennis zat en nu speelt de dochter van Monique er vijf à zes per jaar. “Ik vind toernooien spelen heel leerzaam voor kinderen.”

Voor Britt bestaat er geen twijfel of ze zich voor toernooitjes op zal geven. “Ze vindt het gewoon heel leuk om tegen andere kinderen te tennissen”, verklaart haar moeder. “En ze is er trots op als ze iets heeft kunnen toepassen wat ze op trainingen heeft geleerd. Laatst kwam ze heel enthousiast naar me toelopen nadat ze een wedstrijd tegen een sterke tegenstander had gewonnen. ‘Mam! Heb je gezien dat ik alles op de backhand van de tegenstander speelde en daarom heb gewonnen?’, riep ze.”

Discussies op de baan

Monique, die zelf tennistrainster is en ook toernooien organiseert, vindt het belangrijk dat kinderen al van jongs af aan meedoen met toernooien. “Vooral omdat ze dan leren omgaan met winnen en verliezen. Hoe jonger je daarmee begint, hoe meer je eraan gewend raakt. Ik vind dat heel leerzaam voor ze.” Britt kan gelukkig goed tegen haar verlies, volgens Monique. “Maar soms is er een discussie over een bal en dat is lastig natuurlijk, zeker omdat ze nog zo jong is. Hoe moet je de discussie aangaan bijvoorbeeld. Ze tennist vooral tegen oudere kinderen en dan is het moeilijk om je net zo goed uit te drukken als de kinderen die een paar jaar ouder zijn, maar dat zie ik puur als een leerpunt. Als zesjarige zit ze soms nog in de welles-nietes fase, terwijl oudere kinderen beter kunnen uitleggen wat er niet klopt.”

De moeder van Britt ziet graag veel kinderen meedoen aan de toernooien. “Op de toernooien die ikzelf organiseer, komen wel dertig à veertig kinderen op af. En dan wordt het ook leuk. Dan kun je de kinderen ook op niveau indelen. Als je naar een toernooi gaat waar maar vijf kinderen aan meedoen, dan kan het best zo zijn dat een twaalfjarige tegen een zesjarige moet spelen, of dat je een hele sterke tegen een hele zwakke hebt. Hoe meer deelnemers je hebt, hoe leuker je het kunt maken.”

Prijzenkast

Een extra stimulans voor kinderen om mee te doen aan toernooitjes, is dat ze wat kunnen winnen. “Vaak krijgt iedereen wel een medaille en de winnaar een kleine beker. Ook Britt vindt het hartstikke leuk als ze zeker weet dat ze wat kan krijgen. Zelfs haar zusje van vijf, die nog niet zo goed is, doet ook al mee omdat ze weet dat ze in elk geval een medaille krijgt, ook al verliest ze alles. De meeste kinderen komen ’s ochtends al kijken welke prijsjes er te winnen zijn die dag.” Britt heeft naast medailles ook al een paar bekers gewonnen. “Ze heeft nu zes keer een mooie beker gewonnen. Nu wil ze een prijzenkast voor haar zevende verjaardag om haar prijzen in te kunnen zetten.”

Toernooitje spelen?

Meer informatie over het spelen van toernooitjes of welke toernooitjes er bij jou in de buurt georganiseerd worden, vind je op deze pagina.