Oranje competitie regels

Kinderen die tennissen in oranje kunnen deelnemen aan de Tenniskids competitie: de Oranje competitie.

Gedurende 2 á 2,5 uur spelen de kinderen leuke wedstrijden samen. De verenigingen ontvangen voor meer plezier direct de gehele afdeling tijdens een hostdag, bestaande uit ongeveer 18-26 kinderen. Alle kinderen ontvangen in het voorjaar een Tenniskids Magazine met gave verhalen, tips en plakplaatjes. . Bij een voldoende deelname ontvangen de kinderen ook nog eens een uitnodiging voor het Tenniskids Feest. In het najaar ontvangen de deelnemers een event kalender Ruim 13.000 kinderen elk voorjaar en/of najaar deel aan de Rode en Oranje competitie.

Hoe werkt het?

 • Een ploeg bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Kinderen zijn van geboortejaar 2011 t/m 2008 en hebben het niveau Oranje. In uitzonderlijke gevallen, als het kind écht nog niet de vaardigheid heeft voor groen, mogen kinderen max. 2 jaar te oud zijn (t/m 2006). Of als het kind erg getalenteerd is en niveau rood is ontgroeid, mag het max. 2 jaar te jong zijn (vanaf 2013).
 • Er kan worden ingeschreven voor Oranje 1 (O1, de beteren) of Oranje 2 (O2). Alle kinderen binnen de ploeg dienen dezelfde jeugdspeelsterkte te hebben.
 • Oranje speelt op een ¾ baan, de achterlijn ligt halverwege de servicelijn en baseline.
 • Er worden enkels en dubbels gespeeld, waarbij de dubbelpartner zoveel mogelijk van de eigen vereniging is. De dubbels spelen in het dubbelveld, dus incl. de tramrails.
 • Er wordt met oranje ballen gespeeld. De locatie waar gespeeld wordt rouleert (indien mogelijk) per speeldag tussen de verenigingen die bij elkaar in de afdeling zijn ingedeeld.
 • Het aanvangstijdstip is variabel tussen 8.30-12.00 uur, tenzij dit door baancapaciteiten niet mogelijk is. In dit geval mogen wedstrijden uiterlijk om 15:00 aanvangen.  Totale speelduur van de dag is maximaal 2 á 2½ uur. Indien de hostvereniging meerdere afdelingen ontvangt, kan een later aanvangstijdstip gekozen worden (bijv. 11.00 uur).
 • Naast de oranje baan van enkelspelzijlijn naar enkelspelzijlijn is het ook mogelijk van een smallere versie van de oranje baan gebruik te maken. De zijlijnen van deze baan liggen dan zo’n 80 cm binnen de enkelspelzijlijnen van de volledige baan.Bij een grote opkomst en gebrek aan voldoende banen kunnen de singels op een smalle oranje baan worden gespeeld (halve lengtebaan incl. tramrails).
 • Naast de oranje baan van enkelspelzijlijn naar enkelspelzijlijn is het ook mogelijk van een smallere versie van de oranje baan gebruik te maken. De zijlijnen van deze baan liggen dan zo’n 80 cm binnen de enkelspelzijlijnen van de volledige baan.
 • De kinderen spelen om 4 gewonnen games en wordt het Beslissend Punt Systeem (BPS) toegepast bij een 40-40 stand. De ontvanger bepaalt dan vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak).
 • Serveren mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit), met een 2e servicebeurt als de 1e poging fout gaat.
 • Er worden alleen partijresultaten bijgehouden zoals winnaar of verliezer, bijv. Pietje wint, Jantje verliest. Iedere speeldag wordt een ploeg binnen de afdeling dagwinnaar.

Vragen over invallen, indelen of de organisatie van de Oranje competitie?

Ben je ouder en/of teambegeleider en heb je vragen over bijvoorbeeld invallen in een team of de organisatie van de Oranje competitie? Check de veelgestelde vragen of stuur een mail naar tenniskids@knltb.nl.